Informaţii generale privind unitatea şcolară
Potrivit documentelor existente în arhiva primăriei, Şcoala Gimnazială ”Prof. Mihai Emilian Mancaș”Comuna Dobreni este atestată documentar de la 1436 și avea în componență satele Cășăria, Sarate, Malu, Mășcătești și Dobreni. Este situată la vest în depresiunea Cracău –Bistrița.
Prima școală a funcționat într-o construcție în apropierea bisericii, având ca dascăl pe Ioan de la Chilie. Mai târziu școala a fost îndrumată de Ștefan Beldimal, prim cântăreț la Școala din Dobreni până la 2 iunie 1866. Deși legea instrucțiunii publice s-a pus în aplicare de la 1864 , în această comună nu s-a înființat o școală a statului până la 8 iunie 1866 când vine seminaristul Al. Zaharescu și începe cursul cu copii tot în casa de lângă biserică, unde au fost și primii dascăli.
În anul 1869, fiind prefect Mavrichi, ginere al proprietarei Dobrenilor și arendaș al moșiei Negreștilor, a transferat arhiva primăriei la Negrești, iar școala a fost mutată în clădirea primăriei, funcționând astfel până în 1871. În anul 1905 s-a terminat localul nou de școală care avea două săli de clasă, o cancelarie, un atret și trei odăi alipite de peretele nordic al școlii pentru locuința învățătorului. Este dotată cu mobilier nou, o mică bibliotecă și aproape toate aparatele didactice(din acea vreme). Școala a purtat numele lui Mihail Kogălniceanu. În 1906 s-a înființat al doilea post de învățător care a fost ocupat de seminaristul Stan. La această, școală învățau și copii din Negrești și Almaș până când s-au înființat școli și în aceste sate.
În satele Cășăria și Sarata s-au înființat școli în 1893.
Primii învătători de stat au fost: seminaristul Alexandru Zaharescu, Vasile Vasiliu din Piatra Neamt, Sc. Bădescu din Transilvania, iar din 15 noiembrie 1869 a fost numit seminaristul Constantin Darius născut și crescut în comuna Dobreni care a funcționat până pe 1 octombrie 1900 când s-a retras la pensie. A fost numit în locul lui normalistul Gheorghe Cojocaru, tot fiu al satului Dobreni.
Cursurile școlare s-au desfășurat în localul vechi până în anul 1936 când, odată cu construirea noului sediu al primăriei, a fost inaugurată și noua școală cu săli de clasă, cancelarie, două holuri și un mini laboratorde fizică și chimie. Localul școlii a fost completat în anul 1960 cu încă 4 săli de clasă. În anul 1976 pe pământul familiei de învățători Mancaș s-a construit un nou local de școală cu un număr de 11 săli de clasă din care două laboratoare.În noul local de școală participă la instrucție și educație populația școlară actuală din satele Dobreni, Cășăria și Sarata.Școlile din Cășăria și Sarata au fost închise din lipsă de pupulație școlară.
În ultimii ani un procesnt de peste 93% din absolvenții școlii noastre au frecventat cursurile liceale și cele de școli profesionale , unii dintre ei completandu-și studiile la instituțiile de învățământ superior.
Astăzi, activitățile economice specifice locuitorilor comunei Dobreni sunt determinate de următorii factori:
Terenul arabil care ocupă aproape tot teritoriul comunei cu excepția unor poțiuni care sunt terenuri împădurite cu arbori tineri;
Zăvoaiele, luncile și terenul pentru pășune existent de-a lungul albiei majore a râului Cracău, cât și importante straturi de prundiș și nisip.
Ocupația de bază a locuitorilor comunei o constituie agricultura cât și creșterea animalelor.